Jak se toho chopit?
Kam postavit dort? Čím a jak krájet?
Před tím, než začne krájení dortu samotné, je dobré si rozmyslet umístění dortu. V průběhu hostiny bývá svatební dort buď umístěný na stole před nevěstou s ženichem, nebo ve sladkém koutku. Některé svatby upřednostňují uchování dortu v chladu, zejména pokud je dort plněný máslovým krémem. První dvě varianty umístění dortu nemusí být ideální z hlediska krájení. Je totiž dobré, pokud na krájení dortu vidí všichni svatební hosté a za nás fotografy také poprosím, abyste mysleli i na nás, protože bez dobrého výhledu nedokážeme nafotit momentky z krájení dortu. Pokud máte vhodné místo vybrané, zbývá už jen nakrojení dortu. Servis vám určitě přichystá dlouhý zoubkovaný nůž, zasunutý do vysoké sklenice s vodou, a dezertní lopatku. Z praktických důvodů je důležité krájet patro po patru a dokrojit dané patro až dolů. Krájejte spíše menší dílky a z dortu je přenášejte pomocí dezertní lopatky. K přidržení dílku dortu na dezertní lopatce můžete použít krájecí nůž. Ten před každým nakrojením namočte do sklenice s vodou.